GENER





1 Cap d’any















5 Nit de Reis. Cavalcades i joguines







6 Diada de Reis. Tortell














17 Sant Antoni Abat. Tortell i desfilades de cavalleries. Setmana dels
Barbuts. Tres Tombs.

Aquest dia, 17 de gener, és el dia de Sant Antoni Abat, un monjo cristià el qual és considerat el patró dels animals: els de peu rodó(vaques, cavalls...) i de tots els animals domèstics. També és considerat el patró dels traginers, és a dir, la persona que traballa transportant mercaderias utilitzan animals de càrrega.
La llegenda de Sant Antoni Abat ens parla de que, aquest, era un gran amic dels animals i sempre que en veia un de ferit l’ajudava tant com li era possible. La història ens explica que un dia va curar a un porquet que a canvi, com a agraïment, va decidir acompanyar-lo durant la resta de la seva vida.
Als països catalans es remunta la devoció popular pel sant al segle XII quan hi ha els pelegrinatges a la badia de Sant Antoni, on es celebrava en molts llocs com a festa major d’hivern.
Com a celebració d’aquest dia, en els països d’influència cristiana, és tradició celebrar festes en honor als animals útils en les feines del camp per tal que obtinguin fertilitat i puguin purificar-se.
Arreu dels Països Catalans tradicionalment es celebra la festa dels Tres Tombs, que concretament va en honor dels traginers on el sant beneeix els animals de els cavalcades.
És realitzen 3 voles amb els cavalls(i altres animals de tir) i carros seguits per la població, de les 3 voltes que es fan ve el nom de la festa “Tres Tombs”.
A l’antiguitat les tres voltes es feien rodejant una foguera feta amb un ramatge verd, però ara és fan pels volts de l’església on hi ha la imatge del sant Antoni representada.
Un cop fets els tres tombs, Sant Antoni beneeix els animals de la cavalcada i els demés animals doméstics que ha portat la gent per que siguin beneïts.
Aquesta gran celebració va acompanyada pel seu tortell de Sant Antoni, que comparteix la mateixa elaboració que el tortell de reis, però aquest conté una fava i un animal, el que li toca la fava serà castigat a pagar el tortell del any vinent.
 Per altre banda, el dia de Sant Antoni Abat és el dia de la fi de la setmana dels barbuts ja que, el dia 15 de gener és sant Pau Ermità i el 16 de gener és sant Maur Abat, i té aquest nom perquè els tres sants són representats a la iconografia amb llargues barbes. Es diu que és la setmana més freda de l’any.
Hi ha dites populars sobre aquesta setmana dels barbuts, per exemple:
 - Els qui neixen a la setmana dels barbuts són molt peluts.
 - Per la setmana dels barbuts governen els tres germans: tos, moquina i amagamans.
- Quan vénen els tres barbuts, Sant Pau ermità, Sant Maure i Sant Antoni Abat, vénen els freds cascarruts.


      











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada