MAIG



1 Festa del Treball. Festa de l’Arbre
El primer dia del mes de maig és celebra la festa que reivindica el moviment obrer mundial: El Dia Internacional dels Treballadors.
El dia internacional dels treballadors és l’1 de maig ja que ho van establir en el congrés obrer socialista a París el 1889. En homenatge als Màrtirs de Chicago és va ubicar en aquest dia, un dia de protesta i reclamacions obreres.
L’1 de maig de 1980 el congrés fundacional de la Internacional Socialista va convocar una de vaga com a instrument de reivindicació per forçar la patronal i els Estats liberals a acceptar la jornada de 8 hores, que finalment van aconseguir. A causa de l’èxit de la vaga la Internacional Socialista va establir que cada 1 de maig cap treballador faria cap feina, fent així una vaga anualment. Cada vegada aquest ritual tingué més importància i es consolidà com a jornada de de lluita de tot el moviment obrer mundial en busca de millores laborals i socials. Mica en mica s’ha anat convertint en un dia més festiu que de reivindicació encara que encara conserva aquest esperit de lluita social.
A Espanya també era festa el dia 1 de maig fins que el 1937 el govern franquista va decidir suprimir-lo com a dia festiu ja que la celebració era de caràcter marxista oposat al règim nacionalista. A finals dels anys 60 va començar a celebrar-se clandestinament la festa del treball fins que el 1978 es va poder tornar a celebrar en tota llibertat.
Actualment el dia del Treball als Països Catalans és celebra amb diverses manifestacions pels carrers de Barcelona, on hi trobem presents la CCOO i UGT, la CNT i la I-CSC (sindicats i comissions obreres), també hi trobem manifestacions anticapitalistes on hi ha els grups CGT, l’Esquerra Independentista(COS, SEPC, CUP, Endavant, Arran, MDT, PCPC, Revolta Global...).








Per altre banda, en aquest dia hi trobem la Festa de l’Arbre de Maig, d’origen Celta que H. Cook, un cronista va definir la Festa de l’Arbre així(1585):
‘Aquí, conforme a l’ús de la nostra pàtria (Holanda), celebraven la festa del primer dia del mes de maig alçant un pi molt alt guarnit de flors i taronges. Els catalans, més inclinats a festes, balls i alegria que cap altra gent d’Espanya, conserven, com nosaltres, aquest costum, plantant arreu elevats arbres pels pobles i viles de la província.’
Les festes de l’arbre estan vinculades amb els arbres de la Llibertat els que es guarneixen amb cintes de tres colors i al voltant d’aquests es fan parlaments, berenars i balls.
Actualment, des de l’ecologisme, s’organitzen anyalment plantades d’arbres, amb participació escolar i veïnal. Les persones que hi participen reforcen els seus vincles amb la natura.
Hi ha una altre versió de la festa de l’Arbre Maig anomenada l’Arbre de la Creu que és celebra dos dies després que segons narra la religió cristiana, santa Helena va trobar la Vera Creu. Aquesta celebració consistia en erigir creus florals a les places, sembrats, corrals i estables per protegir-los i donar fertilitat a la terra i al bestiar. Encara que aquesta festa s’ha perdut una mica en el temps.




3 Festa de la Santa Creu Figueres

11 Sants Ponç, Eudald i Anastasi. Herbes, mel, confitures,
caramels i arrop

L’11 de maig és Sant Ponç ,(patró dels herbolaris) , i per aquest motiu en diverses ciutats i pobles de Catalunya s’organitzen fires en les quals les herbes remeieres, la mel, els dolços, fruites en almívar i productes confitats són protagonistes. Una de les de més renom és la fira de Sant Ponç de Barcelona que es celebra al carrer de l’Hospital. Fa segles, aquesta fira es feia a la primavera, fins que al segle XVI es va cristianitzar i es va fer coincidir amb el dia de Sant Ponç, l’11 de maig. Era costum, a la primavera, que els herbolaris portessin herbes als malalts per vendre-les-hi, ja que la medicina popular atribuïa a determinades plantes propietats curatives, especialment les collides en aquesta estació de l’any més que les collides en altres èpoques. Aquest costum va donar lloc a la Fira de Sant Ponç, que primer es va emplaçar a la plaça de Sant Miquel, després al carrer de Sant Cugat del Rec, i després a prop de l’església de l’Hospital de la Santa Creu.



13 L’Ascensió

23 Pasqua Granada o Segona Pasqua. Aplecs

24 Dilluns de Pasqua Granada o de Segona Pasqua. Aplecs

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada