SETEMBRE



8 Mares de Déu Trobades. Núria Catalunya), Meritxell (Andorra),
Font Romeu (Catalunya Nord), les Ventoses (la Franja de Ponent),
del Puig (País Valencià), Trobada (Sant Llorenç des Cardassar - Mallorca)...


11 Diada Nacional de Catalunya. Caiguda de Barcelona a la Guerra de
Successió i pèrdua de les llibertats de Catalunya (1714)

La diada nacional de Catalunya o també conegut com l’Onze de Setembre, és la festa nacional de Catalunya, i es commemora recordant la darrera defensa a Barcelona l’11 de setembre de 1714.

 La primera llei promulgada pel reconstituït Parlament de Catalunya l'any 1980 va declarar institucionalment la Diada de l'Onze de Setembre com a festa nacional de Catalunya:


<<LLEI 1/1980, de 12 de juny, per la qual es declara Festa Nacional de Catalunya la diada de l’onze de setembre:


El recobrament nacional dels pobles passa, sens dubte, per la recuperació de les seves institucions d’autogovern. Passa, també, per la valoració i exaltació de tots aquells símbols a través dels quals les comunitats s’identifiquen amb si mateixes, ja que sintetitzen tota la complexitat dels factors històrics, socials i culturals que són les arrels de tota realitat nacional. D’entre aquests símbols, destaca l’existència d’un dia de Festa, en el qual la Nació exalta els seus valors, recorda la seva història i els homes que en foren protagonistes i fa projectes de futur. El poble català en els temps de lluita va anar assenyalant una diada, la de l’onze de setembre, com a Festa de Catalunya. Diada que, si bé significava el dolorós record de la pèrdua de les llibertats, l’onze de setembre de 1714, i una actitud de reivindicació i resistència activa enfront de l’opressió, suposava també l’esperança d’un total recobrament nacional. Ara, en reprendre Catalunya el seu camí de llibertat, els representants del Poble creuen que la Cambra Legislativa ha de sancionar allò que la Nació unànimement ja ha assumit. Per això, el poble de Catalunya estableix, per la potestat del seu Parlament, la següent Llei:


Article Primer: Es declara Festa Nacional de Catalunya la Diada de l'11 de Setembre.


Article Segon: Aquesta Llei entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat. Per tant, ordeno que tots els ciutadans de Catalunya cooperin en el compliment d'aquesta Llei i que els Tribunals i autoritats la facin complir. Palau de la Generalitat, a Barcelona, 12 de juny de 1980. Jordi Pujol, President de la Generalitat de Catalunya.>

El 2006, en l'Estatut d'Autonomia es promulgà legalment que la bandera de Catalunya, l'himne Els segadors, i la Diada de l'Onze de Setembre, eren els símbols nacionals de Catalunya:





Article 8. Símbols de Catalunya:
1.     Catalunya, definida com a nacionalitat en l'article 1, té com a símbols nacionals la bandera, la festa i l'himne.
2.     La bandera de Catalunya és la tradicional de quatre barres vermelles en fons groc i ha d'ésser present als edificis públics i en els actes oficials que tinguin lloc a Catalunya.
3.     La festa de Catalunya és la Diada de l'Onze de Setembre.
4.     L'himne de Catalunya és Els segadors.
5.     El Parlament ha de regular les diverses expressions del marc simbòlic de Catalunya i n'ha de fixar l'ordre protocol·lari.
6.     La protecció jurídica dels símbols de Catalunya és la que correspon als altres símbols de l'Estat.





Desprès de la darrera defensa de Barcelona, desprès de 14 mesos de setge davant el duc de Berwick durant la Guerra de Successió en la que els Borbó i els Àustries van lluitar per tota Europa per aconseguir la corona d'Espanya, on va adquirir caràcter de guerra civil ja que els partidaris dels dos candidats estaven repartits per tot el territori. Els Borbó estaven concentrats principalment a la part de la Corona de Castella i els Àustries per la part de la Corona d'Aragó. Amb la victoria de Felip V, s'implantà un sistema polític uniforme a gairebé tots els seus dominis. Es van derrogar els privilegis nobiliaris, els Furs locals i les institucions d'autogovern abans respectades per la Casa d'Àustria a tots els regnes declarats austriacistes. Per aquest motiu, l'11 de setembre també es recorda la conseqüent abolició de les institucions i llibertats civils catalanes.




El 1841 Antoni Llinàs inicià l'enderroc de la Ciutadella militar de Barcelona al crit de «Victòria per Catalunya i per Barcelona!», per bé que poc després Espartero ordenà l'arrest d'aquell i la féu restaurar; el 1863  l'historiador Víctor Balaguer va redactar Historia de Cataluña y de la Corona de Aragón, i dos carrers de l'Eixample de Barcelona
 foren dedicats a Rafael Casanova i Antonio de Villarroel. Amb la Revolució de Setembre de 1868, el nou cap del govern espanyol fou el general català Joan Prim, que, coneixedor dels anhels dels barcelonins, decretà la cessió de la fortalesa a la ciutat i aquesta n'ordenà immediatament l'enderroc amb la instauració d'una placa que deia: «La tiranía de Felipe V, primer Borbón, levantó la Ciudadela. La libertad, al arrojar de España al último Borbón, la derriba». El 1871 l'historiador Mateu Bruguera publicà Historia del memorable sitio de Barcelona i el 1874, en el marc de la tercera Guerra Carlina fou instaurada la Diputació General de Catalunya o Generalitat carlina, que restaurava la Diputació General de Catalunya abolida per Felip V el 1714, en virtut del decret signat a Estella pel pretendent Carles VII i mitjançant el qual es comprometia a a restitució dels Furs catalans; el decret de restauració de la Generalitat de Catalunya constava de vint articles que forjaven els pilars de la recuperació de les llibertats catalanes i retornava a Catalunya les competències en impostos, justícia, municipis, policia, exèrcit, ensenyament i funcionaris entre d'altres.

SOTA EL FRANQUISME: (1939-1975)



Durant la dictadura franquista  la celebració fou novament prohibida, i fou relegada a l'àmbit familiar i particular, però es continuà celebrant de manera clandestina. El monument a Rafael Casanova fou retirat. Des del 1940 el  Front Nacional de Catalunya aprofitava la diada per a cometre algunes accions propagandístiques: llençament d'octavetes, penjament de senyeres, etc. En la diada de 1946 el jove del FNC, Josep Corbella fou mort a trets per la policia mentre enganxava pasquins. A partir del 1947, però, la davallada del FNC per l'empresonament de la majoria dels seus membres va fer decaure la celebració.

No va ser fins el 1964 quan es va reunir una comissió per a celebrar l'onze de setembre, aprofitant el 250è aniversari i coincidint amb la celebració franquista dels 25 años de paz, composta per Joan Reventós, Josep Benet, Jordi Carbonell, Joan Colomines, Heribert Barrera, Joan Cornudella, Joan Ballester i Santiago Albertí. Es van imprimir octavetes i es van aplegar unes 3.000 persones a Barcelona. A Sabadell es penjà una senyera al Monument a los Caídos. El governador civil, Antonio Ibáñez Freire, va fer detenir 7 persones i imposà fortes multes.



En la diada de 1967 un representant de Comissions Obreres i del Partit Socialista Unificat de Catalunya van formar part del Comitè, cosa que va donar un tarannà més popular i reivindicatiu a la celebració. Les següents celebracions restarien en segon pla a causa de la formació de la Coordinadora de Forces Polítiques de Catalunya i de l'Assamblea de Catalunya. Més sonada fou la diada de 1971, quan un grup de militants del FNC, a una habitació de l'hotel Duval de Barcelona, van col·locar dos altaveus que van difondre un missatge del Front amb la música d'els Segadors. El 1973 van intentar repetir la fita a través d'una emissió pirata de TVE del sector Tarragona-Reus, però la deficiència dels aparells emprats va fer fracassar l'operació.





L'Assamblea de Catalunya va convocar un acte massiu a Sant Boi de Llobregat l'11 de setembre de 1976, que va ser la primera celebració legal de la diada des de la Guerra.

L'any següent, 1977, es va poder celebrar per primer cop a Barcelona, amb una gran manifestació d'un milió de persones sota el lema "Llibertat, amnistia i estatut d'autonomia". Les conseqüències polítiques d'aquesta manifestació no es van fer esperar gaire: el 29 de setembre es va restablir la Generalitat de Catalunya i el 15 d'octubre es va aprovar la llei d'aministia política. L'Estatut d'Autonomia es va aprovar al 1979 i la llibertat es va anar conseguint poc a poc durant la transició.

Des de la proclamació oficial com a Festa Nacional de Catalunya, l'any 1980, els actes de la Diada estan presidits per les institucions nacionals.

Les entitats i els partits polítics tradicionalment fan ofrenes florals molt abundants, tant a Barcelona com a la resta del Principat, als monuments de Rafael Casanova i Josep Moragues. 

Les organitzacions i grups independentistes també presenten ofrenes al Fossar de les Moreres, on van ser enterrats molts dels defensors morts durant el setge de la ciutat.

Al llarg del dia hi ha manifestacions, concerts i s'organitzen parades informatives amb un caire reivindicatiu o festiu. Molts ciutadans pengen la senyera o l'estelada als balcons. Els darrers anys a Barcelona s'ha popularitzat el dia de Sant Jordi també per a aquesta diada.

Degut al caràcter institucional i reivindicatiu de la jornada, en la majoria d'actes públics s'interpreta Els Segadors, l'himne de Catalunya.

Des de 2004, té lloc l'Acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, organitzat conjuntament pel Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya al Parc de la Ciutadella de Barcelona. L'acte vol recordar diferents efemèrides al voltant de fets i personalitats rellevants de la cultura catalana.

L'11 de setembre de 2012 es va celebrar una massiva manifestació a Barcelona, organitzada per l' Assamblea Nacional de Catalunya sota el lema "Catalunya, nou estat d'Europa". El ball de xifres varià segons la font, des dels 2 milions dels organitzadors als 600.000 de la delegació espanyola a Catalunya.






29 Sant Miquel. Fires agrícoles i fruiteres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada